Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Договорена Радна група за стратешко решавање проблема у малинарству

На састанку министра пољопривреде и заштите животне средине Бранислава Недимовића са произвођачима и откупљивачима малине данас, 15. марта 2017. године договорено је да се формира радна група у циљу проналажења дугорочних решења за питања производње и пласмана тог воћа.

Главни задатак Радне групе је да се направи стратегија која би дала одговоре на сваки сценарио који се може догодити у будућности. У том смислу, разговарало се о Стратегији управљања тржиштем, продајом и извозом малине, али и добитима и ризицима свих чинилаца у сектору малинарства. Такође, један од задатака је и да се утврде тачне количине малина како у делу засада, годишњег рода, тако и у погледу евентуалних залиха.

Приоритет Радне групе је и решавање питања садног материјала ради подизања квалитета, као и превенције од норовируса који је препрека несметаном извозу и дугорочном позиционирању на међународном тржишту.

На састанку, коме су присуствовали и представници поменутих министарстава и Института,  је договорено и да се учине додатни напори на отварању нових тржишта где би се пласирале како залихе, тако и додатне количине малина пристиглих услед увећања површина под засадима малине и другог бобичастог воћа.

Радна група, чији се оснивање очекује у најскоријем времену, ће чинити представници произвођача, откупљивача, Института за воћарство из Чачка, као и министарстава пољопривреде, трговине, привреде и финансија (у делу Управе царина).