Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Mеморандум Србије и БиХ о управљању сливом реке Дрине

Министар пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије Бранислав Недимовић и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић потписали су данас, 19. априла 2017. године у Београду Меморандум о разумевању о сарадњи на имплементацији пројекта „Управљање сливом реке Дрине на западном Балкану“.

Укупна вредност пројекта је 8,7 милиона долара, а вредност гранта који је Светска банка одлучила да одобри за Републику Србију је 2,6 милиона долара.

Министар Недимовић је након потписивања документа изјавио да ће реализација пројекта почети за пар дана, а пројекат ће трајати укупно четири године.

Након тога ћемо добити систем раног упозорења од поплава, што је веома важно јер је Дрина прилично непредвидива, приметио је Недимовић.

Министар је објаснио да ће овим пројектом на реци Дрини, али и на свим њеним притокама бити рађени системи одбране од поплава, а на неким просторима и системи мобилних панела.

Недимовић је додао да ће бити имлементирана савремена решења која ће свима користити како се не би десила ситуација из 2014. године.

“Дрина ће нас све увезати и омогућити контролисање све присутнијих елементарних непогода, односно промена које се дешавају у клими и које нам доносе неке нове изазове”, рекао је Недимовић, додајући да ће највеће користи имати људи који живе у сливу реке Дрине.

Шаровић је нагласио да се овај меморандум односи на интегрисано управљање сливом реке Дрине и финансира га Глобални фонд за климатске промене, а имплементира се преко Светске банке.

“Овај меморандум се односи на земље у сливу реке Дрине, односно на Црну Гору, са којом је већ потписан овакав документ, затим на Србију и БиХ”, рекао је Шаровић.

Према његовим речама, пројекат има неколико компоненти међу којима је интегрисано, односно заједничко управљање сливом реке Дрине, јачање капацитета за управљање у том сливу, као и низ конкретних пројеката који се односе на деградацију земљишта.

Шаровић је додао да ће користи од овог пројекта имати многе локалне заједнице уз реку Дрину и закључио да је ово наставак активности како би се управљање сливом реке Дрине подигло на већи ниво.

Као одговор на хитну потребу за ефикаснијим управљањем водама, односно ублажавањем последица поплава и суша у сливу реке Дрине, 2010. године, три земље слива, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија у сарадњи са Светском банком, покренуле су „Регионалну иницијативу за Западни Балкан за управљање поплавама и сушама у сливу реке Дрине“.

У Србији ће основну надлежност за спровођење Пројекта имати Министарство пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, односно Тим за управљање пројектом у оквиру Републичке дирекције за воде.