Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Недимовић: Србија за два месеца извезла 12.000 тона малине, доминирамо у квалитету

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић изјавио је данас, 13. марта 2017. године, у Ариљу да је Србија у последња два месеца извезла 12.000 тона малине, као и да доминира у квалитету тог воћа.

Недимовић је након састанка са хладњачарима истакао да су апсолутно нетачне тврдње да увоз малине уништава домаћу производњу, наводећи као пример да је током јануара и фебруара у Србију увезено свега 1.000 тона малине, од чега 600 тона из БиХ.

“Ми смо потписници различитих споразума који гарантују отворено тржиште, али Србија доминира у квалитету и увезена роба не може тренутно да парира нашој”, нагласио је министар.

Недимовић је у Ариљу такође позвао хладњачаре односно откупљиваче малине и другог јагодичастог и бобичастог воћа, после јучерашњег позива упућеног произвођачима из Ивањице, да учествују у формирању посебне сталне радне групе у оквиру Министарства пољопривреде која ће координирати између њих.

У радној групи ће бити и представници Института за воћарство, као и министарстава привреде, трговине и финансија, у чијем је саставу Управа царина.

“Желимо на свеобухватан начин да сагледамо малину као стратешки пољопривредни производ, не само у оквиру откупне цене која ће бити ове године, већ и шире – да ли имамо довољно складишних капацитета за комплетну производњу и шта ће се дешавати у наредним годинама”, рекао је Недимовић.

 Министар је претходно обишао и Сјеницу, где је истакао да је српској пољопривреди потребно што више локалних брендова са ознаком географског порекла, као и да је Сјенички сир добар пример како може да се повећа конкурентност производа и његова цена.

“Што више имамо произвођача са ознаком географског порекла, пољопривреда постаје конкурентнија, а онда можемо да добијемо већу цену. Прича о Сјеничком сиру је једна од најквалитетнијих, ако то не урадимо на овом месту не знам где друго можемо то да промовишемо”, навео је Недимовић у разговору са произвођачима.

Недимовић је подсетио да Министарство даје подстицаје за музне краве које су уматичене, подстицаје за овчарство, као и премију по литру млека за коју плаћа седам динара.

Министар је напоменуо да премија неће бити иста за све, јер ће се од 1 јануара 2018. плаћати у зависности од квалитета плаћати премија.

“Ко буде имао квалитетније млеко даваћемо му више новца. Да раздвојимо квалитет од неквалитета, да не буде свима исто”, рекао је Недимовић.