Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Отворен Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду

Међународни пољопривредни сајам, који је окупио више од 1.500 излагача из 60 земаља, свечано је отворен данас, 13. маја 2017. године у Новом Саду, а Министарство пољопривреде и заштите животне средине ће се и ове године традиционално представити на штанду у хали Мастер, и подржати и организовати низ изложби и скупова.
Овогодишњи 84. Међународни пољопривредни сајам отворио је први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.
У циљу пoвeћaња кoнкурeнтнoсти и квaлитeта органских производа и производа са додатом вредношћу, Министарство пољопривреде и заштите животне средине традиционално подржава и oргaнизуje Изложбу органских производа и производа са заштићеним географским пореклом која ће ове године бити представљена на површини од 350 м2 у Хали 1а Новосадског сајма.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине је такође, као и претходних година, покровитељ Националне изложбе стоке која представља највећу изложбу овог типа на Балкану. То је одлична прилика да се представе сточарски потенцијали из целе Србије.

Осим тога, Министарство у сарадњи са различитим институцијама из земље и иностранства, организује различите едукативне садржаје у Конгресном центру „Мастер“ Новосадског сајма.

У сарадњи са Италијанском агенцијом за спољну трговину (ICE) и Привредном комором Србије, у уторак, 16. маја са почетком у 11:00 часова биће одржан Округли сто на тему: „Иновације у пољопривредној производњи: искуства, примери и добре праксе из Италије и сарадња са Србијом“.

У Конгресном центру Мастер у четвртак, 18. маја сa пoчeткoм у 11.00. чaсoвa, у сарадњи са Италијанском агенцијом за спољну трговину (ICE) и Привредном комором Србије oдржaћe сe кoнфeрeнциja пoд нaзивoм: ”Прeднoсти удруживaњa и ствaрaњe прoизвoдa сa дoдaтoм врeднoшћу у сeктoру млeкa” у циљу пoдршкe удруживaњу и крeирaњу прoизвoдa сa дoдaтoм врeднoшћу у сeктoру млeкa.

На штанду МПЗЖС свакодневно ће се у периоду од 10:00-13:00 часова представљати представници пољопривредних саветодавних служби. Циљ је повећање видљивости саветодавних служби као и упознавање произвођача са услугама које могу да очекују од пољопривредних саветодаваца.

У склопу дугогодишње добре билатералне сарадње са Јапаном у недељу, 14. маја од 16:00-17:00 часова на штанду МПЗЖС представници Амбасаде Јапана у Београду представиће јапанска јела и културу.

Четвртак, 18. мај у термину од 10:00-14:00 часова резервисан је за ЕУ дан на штанду МПЗЖС и представљање заједничких пројеката у области пољопривреде, а који се реализују уз подршку ЕУ.

Поред свега наведеног, сваког дана одржавања сајма, на свом штанду, представници Министарства, биће на располагању пољопривредницима и посетиоцима, информишући их о раду и активностима министарства.
Међународни пољопривредни сајам одржава се од 13. до 19. маја на Новосадском сајму, а земља партнер ове године је Босна и Херцеговина.