Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Пољопривредне школе важан ресурс Србије

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић отворили су данас, 22. марта 2017. године у Средњој пољопривредној прехрамбеној школи „Стеван Петровић Бриле“ у Руми новоизграђени кабинет за ветерину и сточарство вредан 30 милиона динара.

Како је том приликом истакнуто, пољопривредне школе су веома квалитетан ресурс Србије, а ученици ових школа даће велики допринос развоју земље.

Министар Недимовић је изјавио да нема потенцијала за развој без едукације.

„Ове године први пут имамо посебну линију за младе пољопривредне произвођаче где ћемо давати грант у износу од 75 одсто од вредности пројекта за оне које желе да уђу у пољопривредну производњу“, навео је Недимовић.

Министар је напоменуо да ће предност имати они који имају пољопривредно образовање било да је средње, више или факултет јер је идеја, додао је, да се спајају знање и ресурси.

Недимовић је рекао да у овом крају постоји велика заинтересованост локалних привредних субјеката који траже ученике средњих школа јер они могу да постану будући запослени и нагласио да они који сами желе да се баве пољопривредном делатношћу треба да имају на располагању помоћ на нивоу државе.

„Ми имамо предност природних ресурса које морамо да унапредимо знањем, јер је чињеница да се за ових 20 година мало радило на повезивању образовања и привреде“, рекао је Недимовић.

Министар Шарчевић је казао да у пољопривредним школама постоје елементи националног модела дуалног образовања и навео да та пољопривредна школа у Руми спада у врх најбољих школа у Србији.

Шарчевић је закључио да ће с обзиром на улагања и знање управо ученици пољопривредних школа дати велики допринос развоју земље и да је циљ пре свега да они добију брже посао и да се привреда развија.